Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
01 Nov 2022

Champagne: Dominique Foureur (1/4)

We beginnen ons avontuur in de Champagnestreek.

Een tocht van circa 5 uur rijden met een pitstop bij afrit Woinic met het kenmerkende wild zwijn langs de snelweg.
Een bezoek aan de grote stad Reims en groot dorp Epernay ontbreken niet bij onze tocht. Beide woonplaatsen bieden veel goede horeca, bezienswaardigheden en toffe wijntours bij de grotere Champagnehuizen.

In Reims verblijven we in het Continental in het hart van het centrum, ze hebben een leuke wijnkaart! We eten bij The Glue Pot, hier komen veel wijnmakers samen aan het eind van de dag. Ze hebben een indrukwekkend assortiment in de kelder liggen, naast de 'gewone' wijnkaart. Voor de looks hoef je hier niet te komen, voor kwaliteit zeker wel!!

We dalen af naar Ambonnay, de plek waar het allemaal begon. Ook wel de plaats van een zeer bekende Champagne: Krug!

Ambonnay staat bekend om z’n Grand Cru Velden, waar voornamelijk de Pinot Noir druiven groeien. Er zijn ook enkele kavels met Chardonnay.

We starten waar we circa een jaar geleden ook begonnen, bij Dominique Foureur.

We ontmoeten Elisabeth, Dominique en Gäelle in het proeflokaal. We proeven een greep uit het assortiment en zijn wederom onder de indruk van de kwaliteit en smaak van de champagnes.

We worden, door de op dat moment zwangere Gäelle, meegenomen naar enkele percelen van hen, waarbij we eindigen bij hun oudste kavel. Met stekken die ouder zijn dan 100 jaar, de stronken zijn enorm! Deze stekken produceren weinig druiven, waarbij de druiven dan ook nog eens weinig sap geven. Maar het sap dat geproduceerd wordt door die druiven is super smaakvol, waarbij je het terroir echt terug proeft. Door veel wijnproducenten zouden deze stekken allang vervangen zijn, omdat de stekken niet efficiënt genoeg zijn. Hiermee onderscheiden zij zich echt, kwaliteit én ambacht is het aller belangrijkste!

Dominique Foureur produceert enkel en alleen Grand Cru champagnes, zij produceren circa 15.000 flessen per jaar. Maar hebben genoeg wijngaarden om ruim 50.000 flessen te kunnen produceren.

Druiven die voor hen niet goed genoeg of te veel zijn worden doorverkocht aan de grotere champagnemakers en huizen.

De wijngaarden van Dominique Foureur zijn gelegen op de hellingen van Ambonnay en de oudste wijngaard is ruim 100 jaar oud.

De kelder van het Champagnehuis is gebouwd in 1609. Deze kelder heeft van nature een hoge luchtvochtigheid en koeling, waardoor het constant rond de 11 graden is.

Er wordt nog heel veel met de hand gedaan. Van het draaien van de flessen in de kelder tot aan het ploegen van gevaarlijke wijngaarden waar de tractor niet bij kan. Deze handelswijze en de kwaliteitsnormen die zij hanteren worden al acht generaties bewaakt en doorgegeven!

Tot voor kort richtte Dominique Foureur zich alleen op de Franse en Japanse markt. Echter, zijn wij recent een samenwerking met hen aangegaan om -een beperkte oplage van- deze champagnes naar Nederland te brengen.

Vanwege de kleinschaligheid  en kwaliteitseisen van het champagnehuis, is er van alle champagnes een beperkte hoeveelheid op voorraad. Het creëren van een champagne van herkenbare smaak met dezelfde kwaliteitsnormen is ieder jaar een waar meesterwerk. Pas als Dominique en zijn vrouw Elisabeth na veel proeven volledig achter het product staan, wordt de Champagne weer aangeboden voor de verkoop. Maar het is het wachten meer dan waard!

We vertrekken uit Ambonnay en rijden richting Epernay om even wat meer onder de mensen te zijn... 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »