Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
25 Apr 2023

Champagne: Marc Hennequière (4/4)

We rijden door naar Avirey-Lingey en rijden eerst een heel stuk door bossen en zonnebloemvelden, er zijn geen druiven te bekennen. We stoppen even bij Fromagerie de Mussy in Chaource om wat lekkers in te slaan voor de borrel. Enkele minuten later rijden we ineens door uitgestrekte velden met druiven! We komen aan bij het wijnhuis en worden welkom geheten door Marie-Nelly. Ze vertelt dat haar man, Marc, in het veld bezig is en dat we welkom zijn om straks aan te sluiten bij het diner. Dit slaan wij natuurlijk niet over.

We stoppen een fles Tellier in de vriezer en besluiten om in de tuin wat te borrelen met de diverse heerlijkheden gekocht bij Fromagerie de Mussy. We krijgen een glas Cuveé Chardonnay aangeboden die volgens Marie-Nelly uitstekend past bij de Chaource kaas en ze heeft gelijk.

Ondertussen is de fles Tellier Les Massales koud en proosten samen met Marie-Nelly op een fijne avond. We wachten op ons gemak op de thuiskomst van Marc.

Niet veel later zitten we aan tafel met z’n vieren. We krijgen een 4 gangen diner geserveerd. Daarbij krijgen we bij 3 gangen Champagne uit eigen huis. Alleen bij het zelfgeschoten wild zwijn drinken we een mooi glas Pommard uit de Bourgogne. Hij is fervent jager en amateur slager en je merkt aan alles dat hij 3 passies heeft: wijn, jagen én z’n vrouw.

Dat laatste vind je terug bij de ‘Tradition’ van het champagnehuis: Cuveé Marie-Nelly genoemd naar de liefde die hij heeft voor z’n vrouw. Deze Champagne is fris, heeft een mooi zuurtje met een zachte fruitigheid. Tongstrelend. Echter de Rosé champagne was naar onze mening dé winnaar van de avond: smaakvol, frisse citrustonen, genoeg body om bij te eten én overduidelijk rijpe aardbeien!

We ontmoeten Clothilde, hun dochter, de volgende ochtend na het Franse, tot onze spijt champagneloze, ontbijt.

Clothilde spreekt heel goed Engels. Dit scheelt een hoop ellende met Google-translate en gebarentaal. Zij neemt ons mee in het proces van het wijnmaken, waarbij zij alles zelf in handen hebben van de gaarden tot het bottelen: Vigneron Independant!! Ze vertelt dat ze net een grote nieuwe pers hebben en daardoor zijn zij één van de weinigen in het dorp om de druiven kunnen te persen. Zij persen dus niet alleen hun eigen druiven, maar ook van andere wijnmakers uit het dorp.

 

Marc Hennequière:

Het Champagnehuis is door de gepassioneerde Marc Hennequière opgericht in 1980 toen Marc zelf pas 18 jaar was. De wijngaarden en het huis zijn gelegen in het hart van de Sacrevallei in de Côte de Bars. Marc heeft zijn reputatie opgebouwd door authentieke en karaktervolle Champagnes te maken van de druiven die op zijn percelen groeien. Zijn percelen liggen allemaal in de gemeente Avirey-Lingey.

Hedendaags beslaan de percelen 3 hectare wijngaarden in Avirey-Lingey. De wijngaarden bestaan voornamelijk uit de volgende druiven: Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. Deze worden geteeld op klei-kalksteenbodems. Door de ligging van de percelen op de hellingen kunnen de druiven heel mooi rijp worden.

Het hele proces van het onderhouden van de wijngaarden, het telen van de druiven tot de Champagne verkoopklaar maken, heeft het familiebedrijf helemaal zelf in de hand. De natuur staat in dit proces centraal. Zij zijn hier ook aangesloten bij de organisatie die dit elk jaar controleert en het certificaat (Champagne Vigneron Independante) uitreikt aan de wijnboeren die het allemaal zelf doen.

We proeven nog eens alle cuveés die zij hebben en zijn het eens: niet alle champagnes zijn even goed. We maken een selectie en laden weer de bus vol met naar onze mening de toppers van hun assortiment.

We nemen afscheid en vervolgen onze weg richting onze volgende bestemming: Chablis!!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »