Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
25 Apr 2023

Champagne: Pinot-Chevauchet (2/4)

In Epernay aangekomen kwamen we terecht bij wijnbar ‘#Brut’ . We bestellen een charcuterie- , een kaasplank en een rillette. Hierbij vragen we champagne advies aan onze bediening, rekening houdend dat we niet op zoek zijn naar de bekende en grotere wijnmakers.

We drinken een paar prachtige champagnes, maar 2 vielen ons op:

Pinot Chevauchet Blanc de Noirs Vielles Vignes Extra Brut een Blanc de Noirs gemaakt van Pinot Meunier is al bijzonder, maar dan ook nog eens van oude stokken, gaaf!Én lekker!

Tellier Vignes de Pierry Premier Cru Extra brut 2016 een vintage blend van Chardonnay en Pinot Meunier, fris doch vol. Mega!

Na wat zoekwerk kwamen we er achter dat ze beide in het zelfde dorp gevestigd zijn, de volgende stop werd duidelijk: Moussy!

Moussy ligt in de Champagne regio Vallée de la Marne dat bekend staat om het gedomineerde ras Pinot Meunier. Het gebied heeft een grootte van 8000 hectare aan wijngaarden dat verdeeld is over weer kleinere sub gebieden.

We nemen contact op met beide champagnehuizen. We beginnen rond 9 uur in de ochtend bij Pinot Chevauchet en daar ontmoeten Didier en Baudouin. We maken een rondgang langs diverse kavels, uitleg over het terroir, de verschillen tussen de druiven en zien daar de maatregelen die zij nemen om op een zo duurzaam mogelijke manier te werken.

We komen terug in het proeflokaal, waarbij we het assortiment proeven met uitleg van Didier en vertaling van Baudouin. Gaandeweg worden we fan van dit huis en vooral de manier van werken gecombineerd met een uitstekende kwaliteit.

Het leuke van dit huis is dat ze van alle champagnes naast de ‘gewone’ fles ook demi-bouteilles (halve flessen) én magnums (dubbele flessen) kunnen leveren.

Pinot Chevauchet:

Het huis Pinot Chevauchet heeft in Vallée de la Marne de beschikking over 4 hectare wijngaarden welke  onder verdeeld zijn in 27 percelen. Deze percelen die bestaan uit het terroir van kalkhoudende klei en vol zijn van vuurstenen bevinden zich in de naburige dorpen Moussy en Pierry, deze dorpen liggen in het hart van de zuidelijke heuvels van Epernay net naast de Côte des Blancs en in de Vallée de la Marne.

Bij Pinot Chevauchet produceert nu de 4e generatie wijnmaker en zij maken circa 32000 flessen per jaar.

Met de totale opbrengst van de percelen kunnen zij onafhankelijk blijven en alleen wijn produceren waar zij achter staan. Zij kopen dan ook geen druiven in maar verkopen deze ook niet aan de grotere huizen. De cuvées die geproduceerd worden rijpen minstens 5 jaar in de kelders voordat deze worden verkocht.

Bij Pinot Chevauchet staan duurzaamheid en rekening houden met het milieu en de natuur hoog in het vaandel. Dit komt vooral terug in de manier van wijnbouwen. Natuurlijke vijanden en afschrikmiddelen voor luizen en andere ‘gevaren’ voor de druiven en planten. Deze wijngaarden zijn in de afgelopen 20 jaar op een geïntegreerde en duurzame manier verbouwd, waar ook zeker geen chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas kwamen en komen. In 2018 heeft het wijnhuis het certificaat (Viticulture Durable en Champagne (VDC)) & High Environmental value (HEV) ontvangen! Het enige wat zij niet zelf doen is het persen, dit gebeurt bij een coöperatieve pers.

We laden hier een paar dozen in en vervolgen onze weg richting de andere kant van het dorp. We rijden langs Patissier & Boulanger L’Ercrin Gourmand en moeten even in de rij staan, maar wat is het toch altijd een feestje om in Frankrijk zo’n vers stokbrood met beleg en uiteraard een échte pain au chocolat te eten. Bakkie erbij en door naar Tellier.... 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »