Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
25 Apr 2023

Champagne: Tellier (3/4)

Hoe makkelijk Domaine Pinot-Chevauchet te vinden was, zo lastig was het vinden van Tellier.

We rijden 3x langs de aangegeven plek op Google-maps, maar we komen er niet achter waar ze gevestigd zijn. Aan een kant van de weg staan alleen woonhuizen. Aan de andere kant zien we alleen diverse met golfplaten belegde opslagpanden. We bellen het huis op. We krijgen Quentin aan de lijn, al lachend vertelt hij ons dat het vaker voorkomt dat mensen het wijnhuis voorbij rijden. Na enkele minuten zien we hem uit een van de met golfplaten belegde panden naar buiten komen.

We ontmoeten binnen Alexandre en Quentin, beide broers zijn in het dorp opgegroeid en zijn van jongs af aan in de wijnproductie werkzaam geweest. Quentin is de oenoloog en Alexandre heeft zich gespecialiseerd in marketing & sales. Deze combinatie is in deze tijd natuurlijk goud waard.

Ze vertellen ons dat ze pas sinds 2015 bezig zijn met het merk Tellier. Ze zijn nog flink aan het verbouwen, maar het grootste gedeelte is al aangelegd en in werking. De indrukwekkende kelder is geweldig, de entree met grote stalen deur, de trap naar beneden en de presentatie en verdeling van de wijnen in de kelder zelf. Gaaf!

We komen hierna aan in het proeflokaal en we beginnen met de Les Masseles. Na de eerste slok weten we eigenlijk al genoeg, dit is echt heel goed! De passie spat bij de broers er vanaf als ze vertellen over de champagnes, ze willen echt alleen maar lekker spul maken, ze doen het op hun manier én zonder concessies.

Ze maken alleen maar vintages, dus elke jaargang is uniek. Al hun stille wijn, die zij goed genoeg vinden voor hun champagnes, ligt eerst 8 maanden op gebruikte Bourgogne (Chardonnay) en Bordeaux (Pinot Meunier & Pinot Noir) vaten voordat ze gebotteld worden. Ze blijven minimaal 40 maanden in de kelder liggen.

Ze zijn in 2015 begonnen en 2016 is dus hun eerste vintage, deze vintage ligt al bij diverse sterrenzaken. En we moeten zeggen: terecht!

Tellier:

Geschiedenis:

Eigenlijk is het allemaal begonnen bij het Domaine Des Conardins die door Raymond Renaud werd gekocht in 1936. In 1980 bleef Christophe werken op het domein, zodat de volgende generaties werden klaargestoomd om het werk over te nemen. In 2015 hebben zij de locatie gekocht waar zij nu gevestigd zijn om het te laten ombouwen naar een moderne wijnmakerij bovenop de historische kelder uit de 19e eeuw.

Daarna voegde Quentin Tellier zich toe aan het familiebedrijf. In hetzelfde jaar kwam Quentin met een businessplan om de visie van het bedrijf te verwezenlijken namelijk met een combinatie van: ambitie, moderniteit en authenticiteit.

Tijdens de eerste oogst van Quentin en zijn vader is het Champagnehuis Tellier ontstaan, later voegde ook de jongere broer Alexandre zich toe aan het familiebedrijf.

Wijngaarden:

Het huis heeft in totaal 9 hectare wijngaarden in bezit. Deze wijngaarden zijn verdeeld over verschillende dorpen.

Een kalk bodem is de basis van uitstekende Champagne terroir. De bodems van onze wijngaarden bestaan uit twee verschillende structuren namelijk kalk en vuursteen.

De wijngaarden met een totaal van 7 hectare liggen in Moussy en Pierry. Deze bestaan uit 13 verschillende percelen met de druiven: Pinot Meunier 57%, Chardonnay 35% en Pinot Noir 6%.

Dit terroir, met een diepe kalkachtige bodem zorgt voor wijn met structuur, kracht en een goede lengte.

De wijngaarden van totaal 2 hectare liggen in Chavot, Fontaine/ Aÿ and Cramant. De 4 kleinere percelen zijn helemaal aangeplant met Chardonnay en door de ondiepe kalk krijg je wijnen die elegant en mineraal zijn.

De gemiddelde leeftijden van de wijngaarden zijn 35 jaar met de oudste uit het jaar 1964!!

Kelder:

Beneden het wijnhuis ligt de kelder die uit de 19e eeuw komt. In de kelder heerst een constante temperatuur van 11 graden en hangt er speciale verlichting die geen UV-straling bevat, zodat de champagnes niet worden beschadigd. Onder het belangrijkste perceel ligt nog een kleinere kelder dat getuigt van de rijke history van Les Conardins, deze kelder werd al gebruikt in de Middeleeuwen.

Vinificatie:

Alle 17 percelen van Tellier zijn uniek, zij hebben allemaal en andere geschiedenis, bodem, klimaat en druiven. Om alles te respecteren van het perceel wordt elk perceel apart gevinifieerd. Zodra de druiven de juiste rijpheid hebben bereikt worden zij traditioneel geplukt met de hand en direct naar de wijnmakerij gebracht om daar een zachte persing te krijgen voor meer aroma’s en te zorgen dat de champagne langer kan rijpen. De eerste fermentatie van de wijnen gebeurt gedurende 8 maanden in eikenhouten vaten die speciaal door Quentin zijn geselecteerd. Na het bottelen gaan de flessen champagne de kelder in om de tweede fermentatie te ondergaan en waar zij minimaal 40 maanden rijpen. Na de 40 maanden worden ze ontdaan van hun gist en liggen nog minimaal 3 maanden te rusten voordat de flessen op de markt komen. Alle Champagnes zijn vintages, dit betekent dat de druiven uit hetzelfde jaar komen. 

We hebben nog enkele andere adressen op onze lijst staan, dus we vervolgen onze weg richting het zuiden. De huizen die we bezoeken zijn minder goed en zijn soms tot onze verrassing enorme ‘fabrieken’. Je kan niet altijd raak schieten zeggen we tegen elkaar.

We rijden licht teleurgesteld verder richting de Côte de Bars. Daar hebben we nog 2 adressen te gaan. We zoeken een verblijf in de buurt van of bij een wijnmaker en reserveren een plek bij Marc Hennequière. We bezoeken de 2 wijnhuizen op ons lijstje en ook daar komen we bedrogen uit. De één was niet wat we ervan verwachtten en de ander wilde of kon niet met ons werken. Jammer! 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »